Inloggen

Julius Onland - in Nepal

Al voor mijn eindexamen had ik plannen gemaakt om een jaar vrijwilligerswerk te doen en te reizen. Via via kwam ik in contact met een organisatie in Kathmandu, Nepal: Quest travel and volunteers. 
Het wordt geleid door een vrouw uit de Filipijnen die haar Nepalese man ooit ontmoette tijdens vrijwilligerswerk wat zij beiden deden in Taiwan! Iets goeds doen voor anderen zit hen in het bloed! 
In Kathmandu vanuit hun huis organiseren zij vele kleine vrijwilligersprojecten waar ik ook aan deelneem. Voor deze organisatie ben ik lang in Nepal: 5 maanden. 
In Kathmandu aangekomen werd mij gevraagd te beginnen met het geven van Engelse les in een boeddhistisch klooster.Dit klooster ligt bovenop een heuvel aan de rand van de stad en heet Red Gumba (monastery). In het klooster wonen ongeveer 40 monniken tussen de 6 en 17 jaar en 10 guru’s tussen de 23 en 50 jaar. Elke dag heb ik 10 weken lang les gegeven aan de monniken. Na 3 weken lesgeven zaten er elke dag ook 3 guru’s bij de les. Zij wilden de lessen ook meemaken! Voor mij heel bijzonder dat ze erbij zaten. In het klooster hebben zij een heel bijzondere rol en functie. 
Ik was de derde vrijwilliger die Engelse les in dit klooster gaf. In het begin was het erg moeilijk de klassen geconcentreerd te houden wanneer ik probeerde grammatica regels uit te leggen in een, voor hen, totaal vreemde taal! Na drie dagen paste ik mijn lesstrategie aan: op speelse manier heb ik de jongens door het doen van spellen Engelse woorden laten leren! 


Afgelopen week heb ik afscheid genomen van het klooster. De komende maanden zal ik meedoen aan verschillende projecten. Ik ga een driedaagse tocht maken naar een, door de aardbeving van 2015 totaal afgelegen, dorp in de bergen met een tas vol met schoenen en schoolspullen. Daarnaast ga ik de komende weken ook nog werken in een natuurreservaat in het zuiden van Nepal. 
Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk van dit land te zien. Ik heb al een trekking rond het gebergte van de Annapurna gemaakt en hoop nog zo’n tocht te maken in de buurt van de mount Everest. Ik merk dat het helpt om hier de mensen/cultuur  te leren kennen door hun taal een beetje te spreken. 

Na Nepal zal ik nog een paar maanden reizen en werken in Australië. 
Vanuit Nepal een relaxte en tevreden groet:
Namaste!
 
Julius onland