Inloggen

Lucas van Berne - Dierenarts

Lucas van Berne
Dit jaar is het alweer 10 jaar geleden dat ik mijn eindexamen deed aan het Gemeentelijk Gymnasium. Wat is er in die tijd veel gebeurd.
Voor mij was het toen al lang en breed duidelijk wat ik wilde gaan doen, namelijk diergeneeskunde studeren. Hoewel de voor deze studie verplichte vakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) mij op biologie na niet lagen, heb ik toch voldoende hoge cijfers gehaald om, na eerst een jaar te zijn uitgeloot, te mogen beginnen aan de leukste studie van Nederland. Want dat is Diergeneeskunde in Utrecht: een studie waar je jezelf volledig kunt verliezen in de contacten met je medestudenten en waar het sociale aspect dus ook een groot deel van je aandacht opeist. Ook merkte ik dat, met de focus op dat waar ik zo graag mee bezig wilde zijn, het leren mij ook een stuk makkelijker af ging.Daarnaast heb ik tijdens de studie enkele commissies gedaan en heb ik een symposium georganiseerd voor dierenartsen op het gebied van kattengeneeskunde. In april 2017 heb ik vervolgens mijn dierenartsendiploma op mogen halen.

De jaren waarin ik op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht rond heb gelopen zie ik oprecht als de mooiste tijd van mijn leven, waar ik heel veel enorm waardevolle vriendschappen aan over heb gehouden. Na een jaar waarin ik enkele parttime banen heb gecombineerd, ben ik in maart 2018 fulltime aan de slag gegaan als dierenarts gezelschapsdieren bij MARKdierenarts in Vleuterweide, ten westen van Utrecht. Bij deze leuke, kleinschalige kliniek proberen we elke dag de beste zorg te leveren aan de dieren van onze klanten, wat ertoe heeft geleid dat de kliniek in november 2017 is uitgeroepen tot Beste Dierenkliniek van Nederland. Ik kende deze kliniek nog van een stage tijdens mijn studie en toen eigenaar Mark mij benaderde om het team te komen versterken, heb ik daar uiteraard volmondig “ja” op geantwoord. Deze maand gaan we ook voor het tweede jaar op rij met het team van MARKdierenarts naar een klein dorpje in Portugal, om bij het plaatselijke asiel zwerfhonden en -katten te castreren en steriliseren. Zo helpen we het zwerfdierenprobleem in te dammen en geven we die diertjes daar een betere kans om door een liefdevol thuis geadopteerd te worden.

Elke dag staat bij mij in het teken van doorleren, gerichte adviezen geven en, uiteraard, het beste doen voor onze kleine dieren en daar ben ik niet alleen trots op, maar ook heel gelukkig mee.