Reünie in Rome

Een aanrader voor oud-gymnasiasten – weerzien in Rome na 42 jaar!

De laatste week van september 2018 ging een groep van 25 oud-gymnasiasten opnieuw naar Rome. Na 42 jaar was het een weerzien met de eeuwige stad maar ook een weerzien met oud-klasgenoten. Een reünie in Rome! Vijf dagen lang werd er net als 42 jaar geleden van alles bekeken en kwam de dynamiek van toen weer terug in de groep. In de avonden werd er heerlijk gegeten (groot verschil met de schoolreis) en natuurlijk werden er herinneringen opgehaald. Het was ongelooflijk om te zien hoe 25 mensen van rond de 60 jaar allemaal heel veel plezier hebben gehad in die prachtige vijf dagen Rome. Er werden veel intensieve en persoonlijke gesprekken gevoerd, er werd erg veel gelachen én er werd heel veel gezien. Iedereen sprak elkaar. Klasgenoten die toen nauwelijks contact met elkaar hadden, voerden nu de meest geanimeerde gesprekken. Rome is natuurlijk een uitgelezen plaats om zo’n reünie te hebben. Een groep van 25 personen is precies goed. Niet te veel (in musea voor vitrines) maar ook net zo groot dat je steeds met andere mensen contact hebt en in kleine groepjes over de Via Appia slentert. De derde avond zat de sfeer er zo goed in dat aan het eind van een gezamenlijke maaltijd zelfs het bondslied van de HGB werd gezongen. Het was bijzonder om te ervaren dat je ook na meer dan vier decennia weer snel een band hebt met je oude klasgenoten, ondanks dat velen elkaar sinds het eindexamen niet meer gesproken hadden.

Naast het sociale aspect was er een programma waarin de hoogtepunten in Rome werden bezocht. Net als toen werd er ook nu heel veel gelopen en met het openbaar vervoer gereisd. De korte week kende vele hoogtepunten, onder andere wandelen op de Via Appia, een bezoek aan Ostia, het Pantheon natuurlijk en een bezoek aan het Palazzo Valentini, een Romeins huis waar je met virtuele presentaties doorheen wordt geleid. Ook hebben we een orgelconcert door klasgenoot Wouter van Belle in de Santa Maria dell’ Anima kerk vlakbij het Piazza Navona bijgewoond. Maar het allermooiste was misschien nog wel om weer met z’n allen door Rome te lopen, bij te praten, met elkaar te lachen en herinneringen op te halen.

Zo’n unieke reis komt er niet vanzelf. Arne Theil is de grote aanjager van deze reünie-reis geweest. Hij heeft veel tijd besteed aan het achterhalen van gegevens van alle leerlingen die tussen 1971 en 1977 de school hebben doorlopen of op enig moment in die periode in de klas zaten. Al eerder waren Tjaard Suringar, Dirk Botje en Arne Theil enthousiast in het opsporen van oud leerlingen en dat mondde uit in een reünie in 2004 en een website waarop iedereen zijn/haar CV kon plaatsen. Het is bijzonder om ieders levensgeschiedenis te lezen. Soms vrolijk, soms schrijnend. Enkele klasgenoten zijn al overleden en daar werd iedereen wel even stil van.

Naast Arne waren het Désirée Vendrig, Ilona de Smit en René van Beek die de organisatie van de Rome-reis ter hand hebben genomen. Een hotel reserveren, vluchten boeken, een programma opstellen van bezienswaardigheden die bezocht zouden worden en een groepsapp aanmaken. De groepsapp zorgde vanaf dag 1 al voor de nodige voorpret! Het was een week waarin oude banden weer stevig aangehaald zijn, en het afscheid op Schiphol was heftig en roerend. Niemand had van tevoren verwacht dat deze reis zoveel indruk zou maken en zoveel impact zou hebben, wat bleek uit de vele emotionele berichten in de dagen na terugkomst in Nederland. De groepsapp is tot op heden nog steeds zeer levendig! Het was een onvergetelijke reis, en zeer aan te bevelen aan alle oud-gymnasiasten.