Ruben Bieze - Econometrie

Wat heb je na het gymnasium gedaan?
Nadat ik in 2011 het gymnasium heb afgerond ben ik vrijwel meteen op een vliegtuig gestapt richting Brazilië, om daar te gaan windsurfen aan de noordoostkust. Na een maand heb ik mijn reis voortgezet in Buenos Aires, om daar mijn vers opgedane Portugees in Spaans om te zetten. Na nog drie maanden door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru te hebben gereisd ben ik in Canada een skileraaropleiding gaan doen, en heb ik voor drie maanden poedersneeuw en skitechniek tot het hoogst haalbare gemaakt.

Terug in Nederland ben ik Econometrie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam en met drie vrienden van het GGH in het centrum gaan wonen. Na de Bachelor ben ik een half jaar in Hong Kong gaan studeren. Door een speling van het lot vind ik het leuk om uren in een gammele bus door India te rijden, op een tempo dat je in principe ook zou kunnen lopen, en dat heb ik na Hong Kong dan ook nog een aantal maanden gedaan. Terug in Nederland heb een stage in strategieconsulting gedaan bij A.T. Kearney en ben ik vervolgens begonnen aan de master Econometrie, nog altijd in Amsterdam.

Naast mijn studie ben ik een tijd actief geweest bij De Kleine Consultant, een strategieconsultant voor duurzame en sociale bedrijfjes en stichtingen gerund door studenten. Dit is een leuke groep mensen die zich vrijwillig inzet om een bijdrage te leveren en veel te leren. Ik heb als bestuurslid een jaar lang de vrije hand gehad om start-ups en stichtingen te benaderen, te experimenteren met nieuwe projectvormen en op 100 verschillende manieren samen te werken.

Wat doe je nu?
Ik ben momenteel in de afrondende fase van een master Politieke Filosofie in Barcelona. Ik heb ervoor gekozen om deze master te doen om aan te vullen wat ik bij Econometrie miste, namelijk de mogelijkheid van meerdere antwoorden en een kritische houding ten aanzien van de aannames en de status quo. Daarnaast is het natuurlijk top om hier met een internationale groep in Barcelona te wonen, mijn Spaans te verbeteren en nog een jaar student te zijn. Na de zomer op zoek naar een grotemensenbaan.

Wat heeft het Gemeentelijk Gymnasium jou gebracht?
Op het GGH wordt iedereen gestimuleerd om een variëteit aan interesses en kwaliteiten te ontwikkelen. Of je nou Frans en Natuurkunde in je pakket wilt combineren, toneel speelt of buitenlandse projecten leuk vindt, er wordt alles aan gedaan om het mogelijk te maken. Deze flexibiliteit en focus op excellentie heeft ook mij alle ruimte gegeven om dat te ontwikkelen wat ik tof vind.

Welke herinneringen aan het GGH zou je willen delen?
Een van de grootste onwaarschijnlijkheden van het GGH is dat de medewerker met de op het oog ondankbare taak om de straffen uit te delen onbetwist het populairst is. Bart Mol toont aan dat zelfs de scheidsrechter de meest geliefde persoon op het veld kan zijn. Daarnaast denk ik met plezier terug aan de colleges van professor Schut, waar weinig universitair docenten aan kunnen tippen. Als hij op enig moment nog een topografieshowdown wil doen, dan staat bij dezen de uitdaging.