Inloggen

Terugblik alumnilezing

28 juni 2018

In de serie alumni events vond op donderdagavond 28 juni een bijeenkomst in het theater aan de Badhuislaan plaats met vier oud-leerlingen die werkzaam zijn in de medische wereld. Ze gingen onder leiding van een moderator in gesprek. De aankondiging van de avond leest u hier

‘Mag alles wat kan?’
‘Wil je het altijd weten als er iets met je mis is?’
‘Alle ziektekosten zijn voor iedereen gelijk’
‘Als er een behandeling mogelijk is moet je het altijd doen’

Zomaar wat stellingen waarover moderator Laura Koppenberg het aanwezige publiek voor aanvang van de alumnilezing met groene en rode kaartjes liet meedenken en stemmen. 

Daarna begon de discussie met het panel van alumni, waarbij de panelleden eerst de gelegenheid kregen om over hun werk in de medische zorg te vertellen. Zo is de Haagse chirurg Casper Tax werkzaam in drie totaal verschillende werelden, waarbij hij opmerkte dat een goede gezondheid ook gebonden is aan welvaart en sociale klasse. Hij zag bijvoorbeeld grote verschillen tussen zijn patiënten in het Bronovo-ziekenhuis en in het ziekenhuis in de Schilderswijk. Caroline de Booij, masterstudente neurobiologie, vertelde vol enthousiasme over wat technische ontwikkelingen kunnen betekenen voor mensen met neurologische aandoeningen. Caroline noemde als voorbeeld het aansturen van een computer door iemand die totaal verlamd was, maar die dat voor elkaar kreeg met hersengolven. Geneeskundestudente Anne Linde Mak vertelde over haar stages in heel verschillende, maar voor haar heel boeiende vakgebieden tijdens haar coschappen in het ziekenhuis in Deventer. En Nynke Klaassens, specialist ouderenzorg, betrok het publiek bij de problemen waarmee dementerende ouderen te maken krijgen.

De focus van deze avond lag op de betekenis van nieuwe medische technologie voor de gezondheidzorg. De vraag werd gesteld: kan een robot een dokter gaan vervangen? Nee zeker niet, daar waren de panelleden het over eens. Artsen zullen altijd nodig zijn voor een juiste interpretatie van de medische feiten en voor de communicatie met de patiënt. Communicatie is overigens cruciaal. Anne Linde noemde haar ervaring met ouders die hun kind niet willen laten vaccineren. Een goed gesprek hierover kan helpen vooroordelen weg te nemen en ouders gerust te stellen.  
 
Laura Koppenberg leidde de veelzijdige discussie en de vragen in goede banen en betrok het publiek zo bij het gesprek met de panelleden, dat een ieder zich na afloop bij de non-alcoholische borrel betrokken en uitgedaagd voelde om met andere oud-leerlingen over de stellingen verder te discussiëren. Een rijke avond!